Buikpijn en darmkrampjes s bij baby?s

  • Buikpijn en darmkrampjes

Veel jongen baby's hebben de eerste 3 a 4 maanden last van darmkrampjes. In de meeste gevallen verdwijnt dit vanzelf na deze tijd en zijn darmkrampjes geen reden om je zorgen te maken. Wat je kunt doen om jouw baby met darmkrampjes te helpen, kun je hier lezen.

Darmkrampjes herkennen

Darmkrampjes zijn soms lastig te herkennen. De baby kan niet zeggen wat er mis is en het gehuil, dat gepaard gaat met darmkrampjes, is niet altijd even gemakkelijk te plaatsen.

  • Lange hevige huilbuien van 30 to 60 minuten
  • Schoppen met de benen
  • Baby huilt met gebalde vuisten
  • Het huilen begint enige tijd na het eten

Waarom heeft mijn baby darmkrampjes ?

Helaas is de oorzaak van damkrampjes nog niet helemaal bekend. De meeste deskundigen geloven dat het darmkanaal nog niet helemaal rijp is voor het vaste voedsel waar je baby plotseling op over gaat en dat daardoor krampjes ontstaan. In de baarmoeder 'dronk' jouw baby slechts wat vruchtwater en hadden de darmpjes nog maar weinig te doen. Nu je baby flesvoeding of borstvoeding krijgt, moeten de darmpjes echt aan het werk en dat kan krampjes veroorzaken. Bovendien worden de darmen door deze voeding gestimuleerd om zich verder te ontwikkelen en om verder te groeien. Hierdoor kan jouw baby ook last krijgen van darmkrampjes.

Hoe vaak komt het voor en wanneer gaat het weg

Bijna iedere baby heeft wel last van darmkrampjes. Ongeveer 10% van alle baby's heeft erg veel last van darmkrampen. Vaak zie je dat de eerste 2 weken de baby weinig of geen darmkrampjes heeft. Dan, na een week of twee, drie ontstaan de eerste darmkrampjes. Totdat de baby anderhalve maand oud is, kunnen deze krampjes steeds erger worden. Daarna wordend de aanvallen langzaam steeds iets minder erg totdat je baby 3 a 4 maanden is. Dan verdwijnen de darmkrampjes en komen deze ook niet meer terug.

Wat kun je als ouder doen ?

Darmkrampjes gaan gelukkig vanzelf over. Tot die tijd kun je het je baby zo gemakkelijk mogelijk maken als hij of zij last van darmkrampjes heeft.

  • Veel baby's vinden het prettig om op hun buik, op jouw onderarm te liggen terwijl jij jouw baby rustig heen en weer wiegt.
  • Andere baby's vinden het prettig als je hun beentjes beweegt in een fietsende beweging
  • Soms vinden baby's het prettig om in de foetushouding te liggen, met hun ruggetje gekromd en hun beentjes gekruist
  • Houd het buikje van je baby warm met een kruikje (maar niet te warm, het hoeft geen kruik te zijn die heel de nacht mee gaat !)
  • Zorg dat je kindje geen lucht binnenkrijgt bij het voeden en dat het mondje goed aansluit
  • Als je kindje flesvoeding krijgt, probeer dan een kleinere speen als je kindje te gulzig drinkt
  • Als je borstvoeding geeft, probeer dan pittige en kruidige voedingsmidellen te vermijden
  • Heeft jouw baby last gehad van darmkrampjes


    Nee, gelukkig niet
    Ja, een klein beetje
    Ja, heel veel

 

Reacties op 'Buikpijn en darmkrampjes '

Reacties

Jouw naam:

Foto's over 'Buikpijn en darmkrampjes '

Voeg zelf een leuke foto toe !

Waar gaat de foto over ?
Geef de foto een titel
Kies een bestand
Een kort verhaaltje bij de foto

Lees meer ... !

Krentenbaard

Krentenbaard is een besmettelijke infectieziekte waarbij meestal rond de mond en neus rode vlekken en blaasjes met pus te zien zijn die erg kunnen jeuken. Een besmetting gat meestal binnen 1 tot 3 weken weer voorbij

Blaasontsteking bij baby's en kleine kinderen

bij een blaasontsteking is het slijmvlies aan de binnenkant van de blaas van jouw baby of kindje ontstoken. Bij een volwassene herken je een blaasonsteking vrij snel maar bij jonge kinderen kan dat om verschillende redenen erg lastig zijn. Hier lees je al

Verkoudheid baby

Een baby raakt sneller verkouden dan veel volwassenen en een verkoudheid kan voor een jonge baby zelfs gevaarlijk zijn. Lees hier wat je het beste kunt doen als jouw baby verkouden wordt !

Warmtebultjes

Warmte bultjes zijn kleine bultjes of blaasjes op het huidje van jouw baby die ontstaan als je baby te veel warmte opneemt. Warmtebultjes komen vooral bij kleine baby's voor