Luier verschonen - kraamtijd

Voor de doorgewinterde ouder is een luier verschonen een fluitje van een cent maar wanneer je dit voor de eerste keer probeert, is het toch niet zo gemakkelijk als het lijkt. Hier lees je hoe je een luier kunt vervangen in de kraamtijd.

  • Luier verschonen in de kraamtijd

Wat heb je nodig om een luier te verschonen in de kraamtijd?

Het is het meest praktisch om eerst alle spullen die je nodig hebt te pakken, klaar te leggen en daarna pas je kindje te gaan verschonen. Je hebt het volgende nodig:

  • Een schone luier
  • Billenzalfje
  • Billendoekjes
  • Aankleedkussen

Het verschonen van je kindje

Pappa en mamma, nu zijn we aangekomen bij het echte werk. Normaal gesproken laat de kraamverzorgster zien hoe je je kindje verschoont. Luister dus goed naar de kraamverzorgster en vraag het als je iets niet snapt.
Je wordt vanzelf handig in het verschonen van een luier. Als je dat eenmaal een paar keer hebt gedaan is het een koud kunstje !

  • Leg je kindje op de rug op de commode. Normaal gesproken kan je kindje nog niet rollen maar laat toch je kindje nooit (NOOIT!) alleen op de commode liggen en houd het liefste je kindje voorzichtig beet
  • Heeft je kindje alleen geplast ? Til dan de billetjes van je kindje omhoog met 1 hand onder de billetjes en verwijder de luier.
  • Heeft je kindje gepoept ? Maak de luier los en til de beentjes van je kindje voorzichtig omhoog. Veeg zo veel mogelijk poep alvast weg met de luier.
  • Heb je een jongetje ? Leg dan alvast een doekje over de piemel heen. Anders word je zeker een keer ondergeplast !
  • Maak je kindje schoon met een vochtig doekje. Veeg bij meisjes altijd van voor naar achteren, dus van de vagina naar de anus toe. Zo voorkom je een blaasontsteking
  • Zorgt dat alles goed schoon is, ook de plooitjes tussen de beentjes en breng wat beschermde crème aan. Als je kindje wat last heeft van luieruitslag wacht heel eventjes totdat alles goed droog is, zo voorkom je luieruitslag
  • Leg de luier met de strips onder het ruggetje van je kindje. Maak de luier vast door de plakstrips op de voorkant te plakken. Zorg dat je altijd 2 vingers tussen de luier en je kindje kunt stoppen. Dan zit de luier niet te strak.
  • Als laatste trek je de flapjes van de luier tussen de beentjes naar buiten en kun je als het nodig is de luier nog ietsje omhoog trekken.
  • Vouw nu de luier op, dit doe je door de luier dicht te vouwen(net zoals je kindje deze aan had) en vervolgens dubbel te vouwen (onderkant tegen de bovenkant). Je kunt nu de plakstrips nog een keer gebruiken om de luier dicht te plakken. Zo heb je een mooi klein hygiënisch bolletje dat je zo weg kunt gooien.

Waar moet je absoluut op letten ?

Een luier verschonen is gewoon een kwestie van oefenen. Na het 1 of 2 keer gedaan te hebben ben je er al snel behoorlijk handig in. Voor de veiligheid van je kindje is het wel belangrijk dat je een paar dingen goed onthoud.

  • Trek zo min mogelijk aan de beentjes. Als het kan, houdt dan je kindje omhoog door je kindje onder de billetjes beet te pakken. De heupjes van je kindje zijn nog erg kwetsbaar !
  • Laat je kindje nooit alleen en zorg dat je kindje niet kan vallen.
  • Veeg altijd de juiste richting op bij meisjes.
 

Reacties op 'Luier verschonen in de kraamtijd'

Reacties

Jouw naam:

Foto's over 'Luier verschonen in de kraamtijd'

Voeg zelf een leuke foto toe !

Waar gaat de foto over ?
Geef de foto een titel
Kies een bestand
Een kort verhaaltje bij de foto

Lees meer ... !

Handjes en voetjes verzorgen in de kraamtijd

In de kraamtijd kun je wat extra aandacht besteden aan de handjes en voetjes van je kindje. De voetjes en handjes van je kindje kunnen gaan schilferen. Als de nageltjes te lang worden mag je niet zomaar gaan knippen !

Luier verschonen in de kraamtijd

Voor de doorgewinterde ouder is een luier verschonen een fluitje van een cent maar wanneer je dit voor de eerste keer probeert is het toch niet zo gemakkelijk als het lijkt. Hier lees je hoe je een luier kunt vervangen in de kraamtijd.

Kraamtijd

Je bent net bevallen en je hebt je kindje bij je. Veel gelukkig er kun je je niet voelen ! Maat wat nu ? Hoe werkt jouw kindje nu precies ? Wat moet je doen en waar moet je allemaal op letten ?

Ontzwangeren

In de kraamtijd begin je met een periode van ontzwangeren. Je bent ineens niet meer zwanger en dat brengt een hoop lichamelijke maar ook emotionele en praktische veranderingen met zich mee.

Kraamzorg

Kraamzorg regelen doe je in de eerste 3 maanden van je zwangerschap. Een kraamverzorgster kan je na je bevalling helpen met de zorg voor jou en je baby. Je krijgt in Nederland standaard 44 uur kraamzorg maar omdat er niet altijd genoeg verzorgsters zijn

Plassen in de kraamtijd

Tijdens de kraamtijd houdt de kraamverzorgster nauwkeurig bij hoe vaak je baby plast. Zodra je kindje heeft geplast is dit een teken dat de niertjes werken en dat je kindje goed drinkt.