Vocht vasthouden tijdens de zwangerschap

Veel zwangere vrouwen houden aan het einde van de zwangerschap vocht vast. Vaak gaat het vocht zitten in je handen, je voeten (enkels) of je gezicht. Vocht vasthouden is op zichzelf niet schadelijk maar kan wel een teken zijn van zwangerschapsvergiftiging

  • Vocht vasthouden tijdens de zwangerschap

Vocht vasthouden

Vocht vasthouden tijdens de zwangerschap is heel normaal. Veel vrouwen houden 1, 2 of zelfs wel 3 extra liter vocht vast tijdens de zwangerschap. Vaak begint dit pas in het derde trimester. Vocht vasthouden heeft alles te maken met het doorstromen van je bloed. Onder invloed van zwangerschapshormonen verslappen je bloedvaten. Doordat je toch al meer bloed in je lichaam hebt, is het lastiger om al het bloed rond te pompen. Daarbij kan je baarmoeder er ook nog eens voor zorgen dat je bloed lastiger doorgepopmt kan worden omdat het tegen je bloedvaten aan drukt.
hierdoor blijft het bloed 'steken' in je uiteinden (handen, voeten etc). Het vocht wat in je bloed zit, kan uit je bloed worden getrokken en zich ophopen in het omliggende weefsel. Dit is het vocht wat je ziet.

Vocht vasthouden een teken van zwangerschapsvergiftiging

Vocht vasthouden tijdens je zwangerschap kan ook een teken zijn van een zwangerschapsvergiftiging. Dit is een aandoening die zowel voor jou als voor je baby gevaarlijk kan zijn. Als je naast het vocht vasthouden ook hoofdpijn hebt of pijn in je middenrif of misselijk bent of het gewoon niet vertrouwt, kun je het beste even contact opnemen met de verloskundige of gyneacoloog. Deze zal dan jouw bloeddruk meten en aan de hand van de andere symptomen gaan kijken wat er aan de hand is. Zwangerschapsvergiftiging komt gelukkig niet zo vaak voor als vocht vasthouden !

 

Reacties op 'Vocht vasthouden tijdens de zwangerschap'

Reacties

Jouw naam:

Lees meer ... !

Incontinentie en zwangerschap

Tijdens en na je zwangerschap kun je last hebben van urineverlies. De meerderheid van de zwangere vrouwen krijgt hier mee te maken in meer of mindere mate.

Zwangerschapsdementie

Je bent steeds je sleutels kwijt, neemt maar de helft mee uit de winkel, maakt veel meer fouten op je werk, denkt steeds aan de verkeerde dingen. Dat is zwangerschapsdementie of zwangerschapsvergeetachtigheid

Striae

Striae of zwangerschapsstrepen zijn een soort littekens die je krijgt doordat je bindweefsel scheurt onder je huid als je huid te snel uit moet rekken door dat je te snel groeit.

Bekkeninstabiliteit

Bekkeninstabiliteit is een klacht die vaak voorkomt bij zwangere vrouwen. Bekkeninstabiliteit voelt aan als pijn in de onderrug, midden en voorkant van het bekken of rond het stuitje.

Vaginale afscheiding

Veel vrouwen hebben tijdens de zwangerschap meer afscheiding dan normaal. Zwangere vrouwen zijn ok gevoelig er voor vaginale infecties.

Zwangerschapsdiabetes

Vanaf de 24e week van jouw zwangerschap heb je kans dat je zwangerschapdiabetes krijgt. Dit is een tijdelijke vorm van diabetes die ontstaat doordat de panchreas niet genoeg insuline meer aan kan maken. Hierdoor krijg je te veel glucose in je bloed waardo