Vruchtwaterpunctie

Met een vruchtwaterpunctie kun je sommige genetische afwijkingen zoals het syndroom van Down opsporen. De test is ietsje betrouwbaarder dan een vlokkentest en het risico op een miskraam is iets kleiner. Een vruchtwaterpunctie wordt meestal pas na 16 weken uitgevoerd

Wat is een vruchtwaterpunctie ?

Bij een vruchtwaterpunctie wordt er door de buikwand een beetje vruchtwater weggezogen uit je baarmoeder. Door middel van een echo wordt de juiste plek bepaald om door de buikwand heen te prikken. Vervolgens zuigt een arts 20ml vruchtwater weg. Rond de 16 weken is dit toch als snel 10 a 15% van het totale vruchtwater. Dit vruchtwater wordt onderzocht en geeft een nagenoeg altijd een correcte uitslag. Het resultaat van deze test kan wel even op zich laten wachten omdat het vruchtwater op kweek wordt gezet. Ook kunnen bepaalde stoffen in het vruchtwater duiden op een open ruggetje. Dat is een hele gevaarlijke en bijna altijd fatale afwijking.
Niet iedereen komt in aanmerking voor een vruchtwaterpunctie. Als je 36 jaar of ouder bent of als er medische redenen zijn waardoor je een verhoogde kans hebt om een kindje met syndroom van Down te krijgen, wordt deze test vaak uitgevoerd. Een reden kan bijvoorbeeld zijn dat het syndroom van Down ergens in je familie voorkomt of dat dit is ontdekt bij een eerdere zwangerschap. Ook na het constateren van een verhoogde kans op een kindje met het syndroom van Down bij een combinatietest kun je deze test laten doen om zekerheid te krijgen. De kans op een miskraam na een vruchtwaterpunctie is 0.2%
Een vruchtwaterpunctie wordt meestal pas na 16 weken uitgevoerd. Soms kan dat iets eerder als de hoeveelheid vruchtwater en de dikte van de buikwand dat toelaat.

Voordelen van een vruchtwaterpunctie

De voordelen van een vruchtwaterpunctie tegenover een vlokkentest zijn dat de kans op een miskraam iets kleiner is (0.2% tegenover 0.5%). De kans op een onduidelijke uitslag is ook kleiner en je krijgt extra informatie over een open ruggetje.

Nadelen van een vruchtwaterpunctie

Het nadeel van een vruchtwaterpunctie tegenover een vlokkentest is dat deze punctie pas later wordt uitgevoerd, gemiddeld pas na 16 weken (maar soms iets eerder) en dat de uitslag lang op zich laat wachten. Bij een slechte uitkomst kan de zwangerschap dan pas na 19 a 20 weken worden afgebroken.

 

Reacties op 'Vruchtwaterpunctie'

Reacties

marleen
15 januari staat er voor mij een vruchtwaterpunctie gepland ik ben dan 34 weken en drie dagen in verwachting van een zoontje. ons 2de kindje. Mijn eerste kindje is een meisje van vier en hierbij had ik niks te vrezen maar omdat nu vastgesteld is dat het deze keer om een jongetje gaat gaan ze kijken of hij hemofilie heeft (bloederziekte) er is al vast gesteld dat ik draagster ben dus er bestaat een kans van 50% dat hij het heeft. Spanning is hier steeds meer aanwezig maar de uitkomst kun je weinig aan doen. Ik bekijk de situatie vrij nuchter maar voel wel steeds meer gezonde spanning. Het komt nu wel steeds dichter bij.

Jouw naam:

Lees meer ... !

Brandend maagzuur

Brandend maagzuur komt heel vaak voor bij zwangere vrouwen tijdens de zwangerschap. Brandend maagzuur komt doordat het maagzuur vanuit je maag gedrukt wordt naar je slokdarm die hierdoor gaat irriteren.

Zwangerschapsmasker

Als je tijdens je zwangerschap donkere vlekken op je gezicht of hals krijgt zou dit een zwangerschapsmasker kunnen zijn. De kans hierop is groter als je veel in de zon hebt gezeten. Vaak verdwijnt dit masker na de zwangerschap weer langzaam aan.

Aambeien

Ongeveer 70% van de zwangere vrouwen krijt te maken met aambeien, meestaal aan het einde van de zwangerschap. Aambeien zijn opgezwollen aderen rond de anus of in het rectum. Aambeien kunnen zeer pijnlijk zijn en nog tot jaren na de zwangerschap blijven zi

Uitgebreid echoscopisch onderzoek

Bij het uitgebreid echoscopisch onderzoek wordt uitgebreid gekeken naar eventuele afwijkingen bij het kindje. Het verschil met het structureel echoscopisch onderzoek is dan ook vooral dat er uitgebreider gezocht wordt naar afwijkingen.

Hoofdpijn tijdens de zwangerschap

Veel zwangere vrouwen hebben tijdens hun zwangerschap last van hoofdpijn. Vaak en zeker in het begin van zwangerschap is dit vaak onschuldig maar wel vervelend. Later in de de zwangerschap kan dit een teken zijn van een zwangerschapsvergiftiging.

Bekkenpijn

De helft van alle zwangeren heeft in meer of minder mate last van bekkenpijn. Er zijn verschillende benamingen voor deze kwaal, zoals bekkenpijn, bekkenklachten. De wetenschappelijke naam voor bekkenpijn is ?Peripartum Pelvic Pain?. Bekkeninstabiliteit is