waterpokken

Waterpokken is een kinderziekte veroorzaakt door een virus. Eerst ontstaan er rode vlekken op de huid waarop later blaasjes komen. De vlekken blaasjes kunnen erg jeuken. De blaasjes drogen na een paar dagen uit waarna er korstjes ontstaan.

Wat zijn de waterpokken

De waterpokken is een kinderziekte die wordt veroorzaak door het varicella-zoster virus. Dit virus verspreidt zich via speeksel, door hoesten of niesen of via lichamelijk contact.
De waterpokken begint meestal met een verkoudheid en rode ogen. Na een paar dagen ontstaan er rode vlekjes op de huid. Na nog een dag komen er blaasjes op de rode vlekken te zitten. Deze blaasjes kunnen erg jeuken. Na een paar dagen drogen de blaasjes uit en komt er een korstje op. Dit kan zich een paar keer herhalen op verschillende plekken op het lichaam. Meestal beginnen de vlekken in de nek. Soms, maar lang niet altijd heeft je kindje ook wat koorts. Een besmetting duurt bij de meeste kinderen ongeveer anderhalve week.

Hoe behandel je de waterpokken

De waterpokken behandel je door uit te zieken. Er zijn dus geen medicijnen voor. De symptomen van jeuk kun je behandelen met een speciale zalf waardoor de blaasjes sneller indrogen. Dit kun je kopen bij de apotheek.
Als je kindje verzwakt is, kan het wel ziek worden van de waterpokken. Neem in dat geval, of als je het niet vertrouwt, contact op met de huisarts.

Je kind en de waterpokken

Als je kindje de waterpokken heeft heeft het waarschijnlijk veel last van jeuk. Doe dan het volgende:

  • Zorg er voor dat je kindje niet krabbelt en de blaasjes niet openhaalt. Dit kan littekens veroorzaken. Knip de nagels van je kindje goed kort.
  • Vermijd warmte, dat zorgt er voor dat de blaasjes nog meer gaan jeuken. Douche met lauw water.
  • Als je kindje toch krabbelt, geef hem of haar dan handschoentjes aan (bijvoorbeeld gemaakt van een sok).
  • Gebruik speciale zalf tegen de jeuk.
  • Als je kindje koorts heeft, kleed het dan niet te warm aan, gebruik geen dikke dekens en zorg er voor dat je kindje voldoende drinkt. Koortsverlagende medicijnen zijn bij lichte koorts vaak niet nodig.

Waterpokken zwangerschap

Als je zwanger bent en de waterpokken krijgt, heb je kans om de waterpokken bij de geboorte meteen over te dragen aan je kindje. Dit kan erg gevaarlijk zijn voor je kindje. Als je zwanger bent, probeer dan ieder contact met de waterpokken te vermeiden.

 

Reacties op 'waterpokken'

Reacties

Jouw naam:

Lees meer ... !

Kinkhoest

Kinkhoest is een infectie van de bovenste luchtwegen wat voor hevige hoestbuien kan zorgen. Kinkhoest is zeer besmettelijk en kan voor jonge kindjes zeer gevaarlijk zijn.

Vakantiekwaaltjes

Als je op vakantie gaat zul je altijd zien dat je kindje ziek wordt. Hoe ga je daar mee om en wat zijn de meest voorkomende vakantiekwaaltjes ?

Warmtebultjes

Warmte bultjes zijn kleine bultjes of blaasjes op het huidje van jouw baby die ontstaan als je baby te veel warmte opneemt. Warmtebultjes komen vooral bij kleine baby's voor

Buikpijn en darmkrampjes

Veel jongen baby's hebben de eerste 3 a 4 maanden last van darmkrampjes. In de meeste gevallen verdwijnen dit vanzelf na deze tijd en zijn darmkrampjes geen reden om je zorgen te maken. Wat je kunt doen om jouw baby met darmkrampjes te helpen kun je hier

Zesde ziekte

De zesde ziekte is een relatief onschuldige infectieziekte die wordt veroorzaakt door het herpes virus dat via de mond (niesen etc) wordt overgegeven. Kenmerkend is een periode van koorts van 3 tot 5 dagen waarna er rode vlekjes op de huid ontstaan.