Bloedarmoede tijdens de zwangerschap

  • Bloedarmoede tijdens de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap heb je een grote kans op bloedarmoede. Bij bloedarmoede voel je je vaak moe en duizelig doordat je bloed minder zuurstof kan leveren aan je lichaam.

Bloedarmoede tijdens de zwangerschap

Als je last hebt van bloedarmoede dan zitten er minder rode bloedcellen in je bloed. Deze rode bloedcellen zorgen er voor dat je lichaam zuurstof krijgt. Als er dus minder (of minder goed werkende) rode bloedcellen in je bloed zitten, krijgt je lichaam minder zuurstof. Je lichaam kan proberen dit te compenseren door je bloed sneller rond te pompen. Je kunt daardoor een aantal klachten krijgen zoals:
- Moeheid.
- Kortademigheid.
- Duizeligheid.
- Flauwvallen.
- Hartkloppingen.
- Hoofdpijn.
- Oorsuizen.
- Zweten.
- Bleek zien.
- Jeuk.
Niet alle symptomen hoeven overigens altijd op te treden.

Oorzaak van bloedarmoede

De oorzaak is meestal te vinden in een tekort aan ijzer en soms aan een tete kort aan foliumzuur. Ook erfelijke factoren of een vitaminetekort kunnen in zeldzame gevallen de oorzaak zijn.

Behandeling van bloedarmoede tijdens de zwangerschap

Bloedarmoede kun je vaak goed laten behandelen. Neem altijd contact op met een arts want juist tijdens je zwangerschap is het belangrijk dat je gezond blijft ! De behandeling hangt af van de oorzaak. Als de bloedarmoede te wijten is aan een tekort dan moet je het tekort aanvullen. Je zult dan een dieet voorgeschreven krijgen dat rijk is aan ijzer. Een behandeling wordt ook vaak aangevuld met supplementen zoals ijzerpillen of foliumzuur pillen.

Voorkomen van bloedarmoede tijdens de zwangerschap

Goed, gevarieerd en voldoende eten tijdens de zwangerschap is erg belangrijk. Hiermee voorkom je in heel veel gevallen bloedarmoede. Bruin brood, groenten, vis ,vlees en fruit, rijst en aardappelen zitten allemaal vol voedingsstoffen die je nodig hebt.
Vooral vegetariërs hebben een verhoogd risico omdat in vlees en vis veel bouwstoffen zitten. Om deze reden is een dieet tijdens de zwangerschap dan ook vaak geen goed idee !
Als je veel last hebt gehad van misselijkheid tijdens je zwangerschap heb je ook kans dat je niet voldoende voedingsstoffen hebt binnen gekregen.

 

Reacties op 'Bloedarmoede tijdens de zwangerschap'

Reacties

Jouw naam:

Lees meer ... !

Aambeien

Ongeveer 70% van de zwangere vrouwen krijt te maken met aambeien, meestaal aan het einde van de zwangerschap. Aambeien zijn opgezwollen aderen rond de anus of in het rectum. Aambeien kunnen zeer pijnlijk zijn en nog tot jaren na de zwangerschap blijven zi

Hyperventilatie tijdens de zwangerschap

Hyperventilatie tijdens de zwangerschap komt redelijk vaak voor. Het kan optreden tijdens de zwangerschap maar ook tijdens de bevalling. Echt veel kwaad kan het niet maar het kan wel lastig zijn. Je kunt er ook nog eens erg van schrikken

Ligging van de baby

De eerste 7 maanden kan de baby vrij rondzwemmen in je baarmoeder. Na de 30e week (vaak pas na 34 weken) komt het kindje vast te liggen, als het goed is met het hoofdje naar beneden. Als het kindje verkeerd ligt met het hoofdje naar boven heet dan een s

Jeuk tijdens de zwangerschap

Jeuk tijdens de zwangerschap wordt ook wel zwangerschapsjeuk genoemd. Het is erg ongemakkelijk en vervelend maar kan maar zelden kwaad ! Zwangerschapsjeuk komt bij zo'n 20% van alle zwanger vrouwen voor.

Haargroei tijdens de zwangerschap

Tijdes je zwangerschap veranderd er veel in je lichaam. Je haar reageert daar ook op. Je haar valt bijvoorbeeld veel minder uit. Je kunt ook te maken krijgen van meer lichaamshaar.

Bloedneus tijdens de zwangerschap

Veel zwangere vrouwen hebben tijdens de zwangerschap last van bloedneuzen. Veel kwaad kan het niet maar het is wel lastig !