Schimmelinfectie tijdens de zwangerschap

De meest voorkomende schimmelinfectie bij zwangere vrouwen is candida. Dit is een onschuldig gist waar je tijdens je zwangerschap last van kan krijgen. Tijdens de bevalling kun je dit overgeven aan je baby. Dan heet het spruw.

Wat is candida?

De meest voorkomende schimmelinfectie tijdens de zwangerschap is candida. Bijna iedereen draagt deze schimmel maar tijdens je zwangerschap verandert de zuurtegraad van je vagina. Hierdoor kan de schimmel zich beter vermenigvuldigen en kun je last krijgen van een schimmelinfectie. Deze infectie is niet schadelijk voor jezelf en ook niet voor je baby maar kan voor beiden wel vervelend zijn. Je kunt wel klachten ervaren als.
- Jeuk .
- Andere geur.
- Witte of brokkelige afscheiding.
- Irritatie en of roodheid.
- Pijnlijk of branderig gevoel.

Behandeling van een schimmelinfectie

Vaak gaat een schimmelinfectie vanzelf over. Helaas is dat vaak pas na je zwangerschap. Het is daarom verstandig toch even langs een arts te gaan. Deze kan de schimmel bekijken en hier medicijnen voor geven.
Een candida infectie is vaak hardnekkig en kan, zeker tijdens je zwangerschap, nog een aantal keren terugkomen. Als je last hebt van een schimmelinfectie kun je tegen de afscheiding een maandverband dragen. Houd je vagina schoon met water maar gebruik geen zeep en zelfs geen speciale zeep voor je vagina. Hierdoor verandert de zuurgraad nog meer en heb je meer kans op infecties en schimmels. Draag ondergoed dat niet te strak zit en was je ondergoed goed uit. Je kunt het ook strijken om er zeker van te zijn dat de gist weg is. Als je wilt vrijen, gebruik dan een condoom omdat de schimmel vaak besmettelijk is. Mannen hebben vaak minder last van een schimmelinfectie dan vrouwen.

Bevallen met een schimmelinfectie

Als je bevalt met een schimmelinfectie heb je kans dat je deze infectie doorgeeft aan je baby. De schimmel kan in de mond van de baby terecht komen en daardoor kan de baby spruw oplopen. Dat is een erg vervelende (maar onschuldige) aandoening voor je baby waardoor het drinken lastig gaat en pijn doet. Het mondje en de lippen zijn vaak ook opgezet. Wees dus extra alert de laatste weken voor je bevalling en ga bij een vermoeden van een schimmelinfectie meteen even langs de huisarts of gynaecoloog.

 

Reacties op 'Schimmelinfectie tijdens de zwangerschap'

Reacties

Jouw naam:

Lees meer ... !

Gevoelige borsten tijdens de zwangerschap

Gevoelige borsten zijn een van de eerste tekenen dat je zwanger bent. Ze kunnen pijnlijk of gespannen aanvoelen en zelfs jeuken. Meestal verdwijnt dit nog voor het tweede trimester.

Termijnecho

De termijnecho is een echo die alle zwangere vrouwen rond de 10 weken aangeboden krijgen en heet hierdoor ook wel de 10 weken echo. Vaak wordt hier niet zo nauw naar gekeken en kan de echo ook bij 8,9,11 of 12 weken gedaan worden. Hier wordt gekeken hoe

Kramp tijdens de zwangerschap

Zwangere vrouwen hebben vaker last van kramp in hun spieren dan niet zwangere vrouwen.

Navelstrengbloed doneren

Je bent bevallen, hebt je kindje op je borst en de placenta is geboren. Maar wat gebeurd er eigenlijk na afloop van de bevalling met de placenta en navelstreng? Helaas wordt in veel ziekenhuizen (en bij thuisbevallingen) de placenta en navelstreng ingevro

Haargroei tijdens de zwangerschap

Tijdes je zwangerschap veranderd er veel in je lichaam. Je haar reageert daar ook op. Je haar valt bijvoorbeeld veel minder uit. Je kunt ook te maken krijgen van meer lichaamshaar.

Innesteling

Als je bent bevrucht dan ontwikkelt de eicel en het zaadje zich. Na ongeveer een week vind dan de innesteling plaats. Het vruchtje nestelt zich dan in de baarmoederwand.