Flauwvallen tijdens de zwangerschap

Flauwvallen tijdens de zwangerschap komt vaker voor dan je denkt. Flauwvallen tijdens de zwangerschap kan verschillende oorzaken hebben. Op deze pagina lees je er meer over en wat je kunt doen om flauwvallen te voorkomen.

Hormonen, lage bloeddruk bloedarmoede en jezelf druk maken

Tijdens je zwangerschap gebeurt er een heleboel met je lichaam. Door het zwangerschapshormoon progesteron verslappen je bloedvaten zodat je bloeddruk lager kan worden, zeker rond week 20 van je zwangerschap. Misschien heb je wat minder ijzer in je bloed waardoor je jezelf ook slapper voelt. Als je je druk maakt, stijgt je bloeddruk waardoor je juist niet flauwvalt maar als reactie op de gestegen bloeddruk probeert je lichaam je bloeddruk te verlagen. Hierin kan je lichaam doorschieten en je bloeddruk zo ver verlagen dat je juist wel flauwvalt.

Vena cava syndroom

Vena cava syndroom is een syndroom waarbij de baby op een grote slagader drukt waardoor tijdelijk de bloedtoevoer afgeknepen wordt. Je kunt hierdoor ook flauwvallen. De kans is vooral aanwezig wanneer je op je rug ligt.

Wat moet je doen als je je flauw voelt ?

Als je denkt dat je flauw gaat vallen, stop dan met wat je aan het doen bent en ga rustig zitten met je hoofd tussen je benen zodat er voldoende bloed naar je hoofd kan stromen. Vraag als er iemand in de buurt is of ze iets te eten of te drinken willen brengen. Blijf nog even rustig zitten en sta langzaam op. Als je je weer goed voelt, kun je het beste de rest van de dag rustig aan doen en voldoende eten en drinken. Leg een zwanger vrouw nooit op haar rug als ze flauwvalt. Op haar linker zij met licht naar voren gebogen rug is het beste. Zorg dat ze goed kan ademen door een knellende bovenkleding, sjaals e.d. af te doen.

Kijk ook eens bij bloedarmoede en duizeligheid en vena cava syndroom

 

Reacties op 'Flauwvallen tijdens de zwangerschap'

Reacties

Tamara
Heb een raar gevoel gehad is da normaal tijdens mij zwangerschap als ik het ben

Jouw naam:

Lees meer ... !

Termijnecho

De termijnecho is een echo die alle zwangere vrouwen rond de 10 weken aangeboden krijgen en heet hierdoor ook wel de 10 weken echo. Vaak wordt hier niet zo nauw naar gekeken en kan de echo ook bij 8,9,11 of 12 weken gedaan worden. Hier wordt gekeken hoe

Oxytocine

Oxytocine speelt een belangrijke rol tijdens de bevalling. Oxytocine zorgt voor weeën. Naarmate je zwangerschap vordert wordt de oxytocine in je lichaam minder geremd

Zwangerschapsdiabetes

Vanaf de 24e week van jouw zwangerschap heb je kans dat je zwangerschapdiabetes krijgt. Dit is een tijdelijke vorm van diabetes die ontstaat doordat de panchreas niet genoeg insuline meer aan kan maken. Hierdoor krijg je te veel glucose in je bloed waardo

Blaasontsteking tijdens de zwangerschap

Zwangere vrouwen zijn vatbaarder voor blaasontstekingen. Vele zwangere vrouwen hebben wel eens een blaasontsteking. Hier vind je hoe je een blaasontsteking herkent en wat je er aan kunt doen.

HELLP

HELLP syndroom is de 'ernstige' variant van een zwangerschapsvergiftiging. Meestal treedt HELPP op in de tweede helft van de zwangerschap of zelfs nog na de bevalling.