Progesteron tijdens de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap maak je veel van het hormoon progesteron aan. Waarom en wat dit met je doet, leggen wij hier uit

Progesteron

Progesteron is een hormoon dat afhankelijk van de fase van je ovulatie in meer of mindere mate wordt aangemaakt. Het meeste progesteron heb je een aantal dagen na je vruchtbare periode en dat is niet voor niets. Als je zwanger bent, heb je wel 10 tot 100 keer meer progesteron in je bloed dan normaal.
Progesteron maakt je lichaam klaar voor een zwangerschap. Het zorgt voor een goede doorbloeding van de baarmoeder waardoor het bevruchte eitje in kan nestelen. Het zorgt er ook voor dat je baarmoederwand niet meer doordringbaar is waardoor zaadcellen niet meer binnen kunnen dringen om nog een ander eitje te bevruchten. Het zorgt er voor dat je niet meer menstrueert en het zorgt er ook voor dat je slijmprop wordt aangemaakt om je kindje te beschermen.
Als laatste zorgt progesteron er voor dat je baarmoeder de baby niet ziet als iets vreemds door de gevoeligheid van de spieren in de baarmoeder te verminderen. Hierdoor wordt je kindje niet door de baarmoeder afgestoten.

Progesteron en zwangerschapskwaaltjes

Progesteron heeft een ontspannende werking. Progesteron verslapt de wanden van je bloedvaten. Dit kan er voor zorgen dat bloed moeilijker door je lichaam gepompt kan worden. Een aantal zwangerschapsklachten zoals vocht vasthouden, duizeligheid, bloedend tandvlees en spataderen worden hierdoor verklaard. Het zorgt er ook voor dat je maagklep minder goed afsluit waardoor je last kunt krijgen van brandend maagzuur. Voor een uitgebreide uitleg kun je op de kwaaltjes klikken.

De bevalling en progesteron

Voor de bevalling neemt de verhouding progesteron in je bloed af. Dit gebeurt ook 's nachts. Vandaar dat zo veel bevallingen in de nacht beginnen omdat dan de invloed van progesteron het minste is en de invloed van andere hormonen zoals oxytocine en estradiol toenemen. De balans kan dan aan het einde van je zwangerschap omslaan waardoor deze kan beginnen !

 

Reacties op 'Progesteron tijdens de zwangerschap'

Reacties

Sam
Ik moet ook progesteron hebben vanaf 16 weken heeft mijn gynocoloog voorgeschreven.. padde heb jij het inmiddels al gebruikt zoja hoe ver ben je?

Anoniem
Ben 22 weken en moet progesteron opsteken , zelf heb ik veel schrik voor vroeg geboorte iemand ervaring

Padde
Kan het ook dat je extra porgestron aanmaakt als je zwanger bent van een meisje?

Jouw naam:

Lees meer ... !

Verstopte neus tijdens de zwangerschap

Ongeveer één op de drie zwangere vrouwen krijgt tijdens het tweede trimester last van een verstopte neus. Gelukkig kan dit geen kwaad maar het kan wel lastig zijn. Wat je tegen een verstopte neus kunnen doen tijdens de zwangerschap dat lees je hier.

Acupunctuur bij psychische klachten

Psychische klachten, maar ook andere klachten, worden in de acupunctuur gezien als een verstoring in de stroming levensenergie. Acupunctuur kan helpen deze energie te versterken en beter te laten stromen. Hierdoor kunnen klachten veranderen, verminderen o

Duizeligheid tijdens de zwangerschap

Veel vrouwen zijn tijdens de zwangerschap wel eens duizelig. Hoe dit komt en wat je er aan kunt doen lees je hieronder !

Gevoelige borsten tijdens de zwangerschap

Gevoelige borsten zijn een van de eerste tekenen dat je zwanger bent. Ze kunnen pijnlijk of gespannen aanvoelen en zelfs jeuken. Meestal verdwijnt dit nog voor het tweede trimester.

Vena cava syndroom tijdens de zwangerschap

Bij het vena cava syndroom drukt je baarmoeder op een belangrijk bloedvat waardoor je bloedsomloop wordt afgekneld. Hierdoor kun je duizeligheid ervaren. Dit is over het algemeen ongevaarlijk.

Oorsuizen en zwangerschap

Oorsuizen wordt ook wel tinnitus genoemd en is een heel irritant maar ongevaarlijk kwaaltje. Tijdens de zwangerschap kan oorsuizen onder andere ontstaan door een hogere bloeddruk waarbij er meer bloed door je aderen stroomt, door bloedarmoede of door stre

 



Brabbels maakt gebruik van cookies. Cookies worden gebruikt om inhoud en advertenties te personaliseren, sociale media features toe te voegen en ons webverkeer te analyseren. Wij delen informatie over het gebruik van Brabbels met onze social media partners, adverteerders en analytics. Zij kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die over jou is verzameld via verschillende services of websites. info / verbergen en toestaan