Toxoplasmose

Toxoplasmose is een infectieziekte die vooral gevaarlijk is voor je ongeboren baby. Je kunt het oplopen door in contact te komen met uitwerpselen van katten of het eten van rauw vlees

Wat is toxoplasmose?

Toxoplasmose is een infectieziekte die vooral gevaarlijk is voor je ongeboren kindje. De moeder zelf zal er over het algemeen niet zo ziek van worden. De symptomen zijn vermoeidheid, koorts en lusteloosheid maar deze hoeven niet altijd op te treden. Zodra je deze symptomen waarneemt, neem dan direct contact op met de huisarts ! Je kunt de infectie echter doorgeven via de moederkoek. Vooral in het eerste trimester kan de ziekte je baby schade toebrengen !

Besmetting en schade aan je baby

Door een besmetting met toxoplasmose kan je kindje een hersenbeschadiging of oogletsel oplopen of kun je zelfs een miskraam krijgen. Vooral in het eerste trimester als alle organen in je kindje worden aangelegd, kan een toxoplasmose besmetting erg schadelijk zijn. Gelukkig wordt je kindje beschermd door de placenta. Juist in het eerste trimester is de kans dat je je baby besmet niet zo groot omdat de placenta nog maar weinig doorlaat. Mocht je kindje dan toch besmet worden in het eerste trimester dan leidt dit vaak tot een miskraam.
In het tweede trimester is de kans op besmetting groter omdat de placenta meer door laat en kan een besmetting leiden tot een hersenbeschadiging of (gedeeltelijke) blindheid.
In het derde trimester laat het placenta nog meer door en is ook de kans op een besmetting groter. De schadelijke gevolgen zijn dan vaak minder ernstig.

Testen

Tijdens je zwangerschap zul je al vrij vroeg op de antistoffen van toxoplasmose worden getest. Er wordt dan gekeken naar de hoeveelheid antistoffen in je bloed. Als je geen antistoffen hebt dan heb je de infectie niet en heb je deze ook niet gehad. Als je veel antistoffen hebt dan heb je de infectie al eens gehad en ben je er nu immuun voor. Als je een beetje antistoffen hebt dan heb je de infectie waarschijnlijk opgelopen en kun je behandeld worden met antibiotica.
Indien je de antistoffen voor toxoplasmose in je bloed hebt, hebt heb je de ziekte al gehad en zul je minder vatbaar hiervoor zijn. Als je de antistoffen niet hebt dan moet je extra goed uitkijken. Zodra de symptomen bij jou vermoed worden, neem dan direct contact op met de huisarts ! Een besmetting wordt behandeld met antibiotica. Een snelle behandeling kan er voor zorgen dat je de besmetting niet doorgeeft aan je kindje/
Als je besmet bent met de toxoplasmose bacterie dan kan er via een vruchtwaterpunctie gekeken worden of je kindje ook besmet is. Als dat het geval is, kan er met een echo periodiek bekeken worden wat de gevolgen zijn voor je kindje.

Voorkomen

Je kunt toxoplasmose zo veel mogelijk proberen te voorkomen door:
1. Geen rauw vlees te eten.
2. De kattenbak niet te verschonen maar dat door iemand anders te laten doen.
3. Contact met katten zoveel mogelijk te vermijden en na contact je handen te wassen.
4. Niet in de tuin werken of werken met rubber handschoenen aan(want katten zitten niet altijd op de kattenbak).
5. Groenten goed wassen voordat je het eet. Het liefst meerdere malen.
6. Was messen en dergelijke meteen goed af zodra je er rauw vlees mee hebt gesneden

 

Reacties op 'Toxoplasmose'

Reacties

marianne
mijn schoondochter is zwanger en aan haar 13 weken was haar bloed besmet met toxoplasmose ,bij de eerste bloedafname niet(in het begin van zwangerschap)nu aan haar 15 weken is er terug bloed afgenomen en is het resultaat nog altijd toxoplasmose,de dokter geeft een afspraak gemaakt in het uz in Gent voor een diepte test wat hou dat in en is dit gevaarlijk voor moeder en kind?

Jouw naam:

Lees meer ... !

Gezond zwanger deel 2

Voor velen is een gezin een grote wens maar in de eerste aflevering werd al duidelijk dat het krijgen van kinderen niet áltijd zo vanzelfsprekend is. Voor nieuw leven zijn in ieder geval een gezonde (mannelijke) zaadcel en een gezonde (vrouwelijke) eicel

Vruchtwaterpunctie

Met een vruchtwaterpunctie kun je sommige genetische afwijkingen zoals het syndroom van down opsporen. De test is ietsje betrouwbaarder van een vlokkentest en het risico op een miskraam is iets kleiner. Een vruchtwaterpunctie wordt meestal pas na 16 weken

Bekkeninstabiliteit

Bekkeninstabiliteit is een klacht die vaak voorkomt bij zwangere vrouwen. Bekkeninstabiliteit voelt aan als pijn in de onderrug, midden en voorkant van het bekken of rond het stuitje.

Innesteling

Als je bent bevrucht dan ontwikkelt de eicel en het zaadje zich. Na ongeveer een week vind dan de innesteling plaats. Het vruchtje nestelt zich dan in de baarmoederwand.

Jeuk tijdens de zwangerschap

Jeuk tijdens de zwangerschap wordt ook wel zwangerschapsjeuk genoemd. Het is erg ongemakkelijk en vervelend maar kan maar zelden kwaad ! Zwangerschapsjeuk komt bij zo'n 20% van alle zwanger vrouwen voor.

Zwangerschapsklachten, kwaaltjes en gezondheid

Als je zwanger bent is het erg belangrijk dat je goed op je eigen gezondheid let. Daarmee let je ook meteen op de gezondheid van je ongeboren baby